foundy-logo-bw

>>

零基礎都設計出精美圖片✨✨教你用中文生成咒語🔮秘技

更新:2023-08-18

零基礎都設計出精美圖片 ✨✨
教你用中文生成咒語🔮秘技

無論係網站設計,定係營運社交平台,都離唔開圖片設計。相比之下而家有左各種嘅AI 工具幫手,令大家可以較為容易就設計到精美嘅圖片。而今次為大家介紹一個不錯的AI 繪畫的工具-DALL·E,佢唔單止可免費使用,而且生成出嚟嘅圖像品質都好高。

首先講下,DALL·E係由OpenAI開發嘅一個特別嘅人工智能模型,佢用到生成對抗網絡(GAN)技術,可以根據你嘅文字描述生成對應嘅圖像。要用到DALL·E來生成圖片操作超簡單,你只需要打幾個字嘅描述,例如「一隻橙色嘅大象著粉紅色連衣裙」或者「一個由螺旋狀朱古力條組成嘅城堡」,DALL·E就可以根據你嘅描述生成一張逼真嘅圖像。佢可以理解文字描述中嘅物體、形狀、顏色同埋紋理,然後合成一張好靚嘅圖片。

💢突破區域限制
不過香港用戶現時都未能用到DALL·E,唯一是要經過第三方平台嚟體驗,包括早前介紹過嘅《tokto》、《Bing Image Creator》都可以免費用到。

🔥英文咒語(Prompt)生成唔洗!
要用AI 繪畫一定要根據你輸入既描述嘅文字(即Prompt),不過現時系統對於中文理解度唔高,需要用英文輸入,加上對藝術唔太了解,都可能令唔少人卻步。不過只需配合《poe》這個AI 聊天工具,就可以協助你輸入中文,並描述出心中所想嘅畫面,系統會為你生成出圖片嘅Prompt,根據聊天機器人嘅建議設定即可。

如果你嘅事業都想走上數位化嘅改革,就立即搵我哋傾傾啦!

最新動態
風靡全球嘅對話式 AI 👉🏻 Poe
🧑🏻‍💻軟體開發架構點揀❓單體架構 🆚 微服務
💭 行銷必識.解構搜索引擎原理 🔎
更多相關