foundy-logo-bw

>>

網絡世界嘅電話簿.DNS 💬

更新:2023-12-22

除咗瞓覺,大家每日上網嘅時間分分鐘佔咗生活嘅六成,大部分時間都機不離身。但你又有冇諗過原來上網呢個行為嘅背後係好複雜🫨❓,當我哋輸入網址想瀏覽網站嘅時候,其實係經歷咗一個複雜嘅查詢過程🔎。呢個過程就係依賴 DNS(Domain Name System,域名系統)。DNS 嘅工作就好似手機電話簿一樣📱,將我哋熟悉嘅網域名稱(例如 www.example.com)轉換成電腦或手機能夠理解嘅 IP 地址(例如 192.0.2.1)。如果冇咗 DNS,我哋就好似冇咗聯絡人嘅電話號碼一樣,電腦或者手機就唔知道去邊度搵到我哋想訪問嘅網站。

 

DNS 究竟係點樣運作?👇🏻

 

1️⃣ 輸入網域名稱:當你喺瀏覽器輸入一個網域名稱後,你嘅設備會向一個 DNS 伺服器提出請求查詢。

2️⃣ DNS 查詢:DNS 伺服器會查詢其數據庫,如果查詢唔到就會向其他 DNS 伺服器進行查詢,直至搵到對應嘅 IP 地址。

3️⃣ 得到回應:當 DNS 伺服器搵到嗰個網域名稱對應嘅 IP 地址,佢就會將呢個信息傳送番去你嘅設備。

4️⃣ 連接網站:你嘅設備利用獲得嘅 IP 地址同目標伺服器建立連接,之後網站嘅內容就會加載同顯示喺你嘅瀏覽器上。

 

如果冇咗 DNS,我哋就要記住所有網站嘅 IP 地址,正如大家都冇咩可能記得晒所有親朋戚友嘅電話號碼一樣,咁樣對於日常使用互聯網嚟講好唔方便。所以,DNS 同成個互聯網嘅運作係密不可分嘅關係🔩

 

對於企業嚟講,DNS 就更加重要,無論係網站定電子郵件都會用到,要諗一個簡短易記嘅網域名稱先可以加深客人對你嘅印象,就好似 Apple.com、Google.com 或 [email protected] 咁,用番品牌嘅名稱去做網域名,簡單又易記❗

 

DNS 都有可擴展性同容錯性,即使某啲伺服器發生故障,都可以確保互聯網維持正常運作,令到互聯網變得更加 user-friendly,輕鬆瀏覽唔同嘅網站及資源,確保終端使用者獲得快速又有回應嘅體驗😍

最新動態
風靡全球嘅對話式 AI 👉🏻 Poe
🧑🏻‍💻軟體開發架構點揀❓單體架構 🆚 微服務
💭 行銷必識.解構搜索引擎原理 🔎
更多相關
IT 資訊

💭 行銷必識.解構搜索引擎原理 🔎

個個用搜索引擎(Search Engines)🧑🏻‍💻就用得多喇,你有冇好奇過佢究竟係點運作嘅?點解一 search 就即刻有晒結果?佢究竟點樣通過我哋打嘅關鍵詞去比你哋睇到相關嘅結果?老闆sss…