foundy-logo-bw

>>

絕世旬工推介!!🤩🤩靠 AI 賺盡 2 百萬年薪 💵 💵

更新:2023-08-23

AI 令不少工種面臨夕陽化,同時都為不少人帶嚟新機會。講緊嘅就係一份新興工種- Prompt Engineer。有玩過生成式AI (例如ChatGPT、MidJourney等)嘅相信都知道咩叫「Prompt」,中文有人譯做「咒語」。簡單嚟講「Prompt」係用於生成式人工智能(Generative AI)中要輸入嘅指令,係同AI 溝通嘅方法,令你可以用文字有效咁解決各種問題。

🤔而家使用AI 工具,最大問題係:

唔知你地有無遇過 ChatGPT 嘅答案唔係好準,要前後fine-tune 幾次先得到想要嘅答案?

Prompt Engineer嘅角色就係開發同優化生成式AI生成嘅文本,以確保其準確性同相關性,並與AI系統(如ChatGPT)進行fine-tuning。工程師設計巧妙嘅Prompt,將生成式AI推向極限,從而創造更好嘅AI驅動服務,同獲得更好嘅結果。

舉個例子,當我想用AI 生成一篇關於「有效時間管理的10個技巧」的博客文章時,Prompt Engineer嘅目標是確保AI生成嘅博客文章,提供10個實用的時間管理技巧,包括優先順序設定、目標設定,同埋要克服常見嘅浪費時間活動策略,務求AI 以系統可獲得最精準嘅答案。

根據Bloomberg嘅數據,美國的Prompt Engineer平均稅前年收入喺$175,000 USD到$335,000 USD之間(兌返港紙月薪約11萬6 – 22萬3)。目前在香港還沒有公司開始招聘Prompt Engineer職位,但從長遠嚟睇,呢個都係一個具有發展潛力嘅領域。大家仲唔努力啲學習更多AI 嘅知識,follow 我哋就已經踏出左一大步啦!

最新動態
風靡全球嘅對話式 AI 👉🏻 Poe
🧑🏻‍💻軟體開發架構點揀❓單體架構 🆚 微服務
💭 行銷必識.解構搜索引擎原理 🔎
更多相關
IT 資訊

💭 行銷必識.解構搜索引擎原理 🔎

個個用搜索引擎(Search Engines)🧑🏻‍💻就用得多喇,你有冇好奇過佢究竟係點運作嘅?點解一 search 就即刻有晒結果?佢究竟點樣通過我哋打嘅關鍵詞去比你哋睇到相關嘅結果?老闆sss…